Metabol hälsa

Under Ewa Meurks år som föreläsare, inspiratör och hälsocoach har hon utfört blodsockermätningar på tusentals människor. Hon har föreläst för små företag med tio anställda och stora företag med tusentals anställda.

Oavsett ålder, jobb, kön, utbildning eller geografisk ort så har nästan ingen haft den blekaste aning om varför det är farligt att ha ett högt blodsocker eller vilka risker de tar med sitt liv. Jag kan nästan räkna på ena handens fingrar hur många som hört talas om ”det metabola syndromet” och varför bukfetma är så farligt.

Efter min föreläsning brukar många vara chockade. Den vanligaste frågan jag får är nästan alltid

men varför har ingen berättat det här tidigare?” följt av ”vad ska jag äta

för att undvika ett för högt blodsocker och fettinlagring

i levern?”, och slutligen ”det här borde alla människor få ta del av”.

Den första frågan är intressant. Om du gör en sökning på internet på ”metabolic syndrome

så får du över åttioen miljoner träffar. Om du söker på ”högt blodsocker” får du sjuhundrafyrtiosex tusen träffar. Det innebär att informationen finns och den är tillgänglig för alla. Men det är en enorm skillnad på information och kunskap. Bara för att informationen finns tillgänglig betyder det inte att kunskapen finns tillgänglig. 

I jakten på att vara smal är det lätt att glömma bort varför du faktiskt äter och hur din kropp tar hand om den. Din kropps förmåga att tillgodogöra sig näringen du äter i form av fetter, proteiner och kolhydrater, men även mineraler och vitaminer, är grundläggande för att du ska hålla dig vid liv. Varenda cell i din kropp behöver energi, varje sekund, dygnet runt, livet ut. På läkarspråk kallas det ”kroppens metabolism” (metabolism är lika med ämnesomsättning).

Det är alltså av yttersta vikt att hålla din metabolism på topp. När den blir rubbad ökar risken för övervikt, fetma och andra livsstilssjukdomar som följd. Det är alltså din metabolism som styr hur mycket energi du gör av med och om du ska lagra eller bränna fett, inte din karaktär och viljestyrka.

Övervikt är en hormonell rubbning där insulin och leptin (hormoner som reglerar fettinlagring, fettförbränning, hunger och mättnad) spelar en avgörande roll tillsammans med graden av inre förfettning. Istället för påbörja ännu en ny diet borde du istället mäta och säkerställa att din ämnesomsättning inte är rubbad och att du går omkring med för höga blodsocker- och insulinnivåer. Det handlar alltså inte om vilken diet du följer utan om grundläggande biokemi.

Det är väldigt lätt att ta reda på var någonstans på den metabola skalan du befinner dig. Börja med att ta fram ett måttband och mät ditt midjemått:

.

Hur ser ditt midjemått ut?

Kvinna

  • Under 80 centimeter = Bra
  • Mellan 80 och 88 centimeter = Se upp
  • Över 88 centimeter = Hälsorisk (fetma)

Man

  • Under 94 centimeter = Bra
  • Mellan 94 och 102 centimeter = Se upp
  • Över 102 centimeter = Hälsorisk (fetma)

Svårare än så är det inte. Fett runt buken och de inre organen är ett av de första symptomen på att din metabolism inte fungerar som den ska.

Tyvärr främjar varken dagens moderna, processade mat eller allt stillasittande liv vår metabolism. Men det tar många år att förstöra den och de flesta förstår inte ens att det är gjort innan det är försent.

Vi är alla biokemiskt unika och befinner oss på olika delar av den metabola skalan. Den kost som passar din man, granne eller bästa kompis är kanske inte optimal för dig. Mät därför dina metabola markörer regelbundet och säkerställ att din metabolism fungerar. När den fungerar som den ska kommer du märka hur du blir starkare, friskare, smalare och piggare och du kommer få kraft att ta itu med alla andra delar av ditt liv. Utan metabolism – inget liv.

Hälsningar Ewa Meurk

Boka föreläsare utan mellanhänder genom direktkontakt med föreläsaren. Vi hjälper gärna till om du har frågor eller behöver hjälp med att hitta rätt föreläsare för ditt evenemang. Maila oss på info@curemo.se eller via vårt kontaktformulär. Vi svarar alltid inom 24 timmar.