Paus! Vi behöver en paus! Annars skenar AI och äter upp oss!
Vi skulle verkligen behöva komma ikapp, förstå hur vi inte bara kan utan framför allt bör använda oss av AI. Få en respit. Hinna andas. Känna att det är vi som äger AI, och inte tvärtom.

Författare: Jenny Åkerman

Jag tror på människans inre godhet och personliga intelligens. Jag tror att varje individ har alla möjligheter att utvecklas till, och vara, den person som den vill vara. Jag vet att kunskaper om hur hjärnan fungerar är den bästa grunden för framgång, goda relationer och en sympatisk personlighet.

Därför blir det blir nu allt viktigare att ha koll på den egna intelligensen. Vi behöver alla lära oss hur vi funkar, förstå varför saker blir som de blir, se vår del i dem, fatta bra beslut och ansvara för vårt eget tänkande och handlande. Först då har vi något att ta spjärn mot i förhållande till AI. Förstå vad som är vad. Sträcka på oss i vår personliga intelligens.

Vad gäller AI får vi vackert hänga med så gott vi kan. Kanske till och med luta oss tillbaka och njuta av fartvinden, för nu går det fort!


NYHETENS BEHAG

Nu kan du, på bara några sekunder:
•Producera en avancerad uppsats inom vilket område som helst.
•Hitta rätt svar på de svåraste tentafrågorna.
•Du kanske vill komma in på läkarlinjen, men inte har lust att plugga? (Tjing pax att inte opereras av dig.)
•Eller så vill du måhända stå som författare till en kioskvältande superdeckare? •Förverkliga din gamla dröm om att bli musiker och få till en riktig hit?


Tyvärr verkar man ha glömt den lilla detaljen att det inte alls är DU som skapar dessa resultat, utan just en konstgjord ”intelligens”.
Du är en biologisk, levande varelse, med en alldeles egen intelligens, vars hjärna utvecklas otroligt mycket hela tiden. Och det är du som sitter vid rodret och bestämmer i vilken riktning du vill utvecklas och leva ditt liv.

Att skriva och rita för hand gör att hjärnan lär sig bättre än av att skriva på ett tangentbord. Ja, och samma hjärna lär sig också bättre av att tänka själv, och inte låta en maskin göra det. Du snuvas på konfekten när du skentänker med AI. Du har en egen intelligens som du måste använda i första hand.
För det är hjärnans natur, den bara måste användas! Annars blir den tokig.

Nya resultat av kreativitet börjar ofta med att man leker sig fram, testar, hittar på fånigheter. Att brainstorma, tramsa och fantisera är oumbärliga inslag i nya uppfinningar; en bra idé har alltid gjort sällskap av massor av dåliga idéer.
Sedan när färdiga produkter kommer ut till oss vanliga människor är det oftast ganska prydligt. Men undantag finns! Härom dagen visade min kompis mig sin nya Tesla och vilka olika ljudsignaler som fanns att välja på. Tut. Pling. Prutt! Standardutrustning! På en Tesla!

VIKTIG FRÅGA

Vilka färdigheter och egenskaper har bara din personliga intelligens, men inte AI?


1. Din kreativitet. Lär dig hur du kan väcka den, njuta av den och nå framgång med hjälp av den.


2. Din empati. Hur hanterar du dig själv i förhållande till andra? Hur är din förmåga att kunna sätta dig in i en annan människas situation?


3. Din intuition. Din hjärnas blixtsnabba förmåga att inse något med säkerhet, fast du inte förstår hur det gick till. Lär dig känna igen signalerna, vilka du kan lita på.


4. Fysisk närvaro: Du har fem sinnen: syn, hörsel, lukt, smak, känsel. De är våra enda ingångar från yttervärlden. Se till att du använder och utvecklar dina sinnen.


5. Emotionell insikt: Är du bra på att hantera dina känslor? Kan du hjälpa andra att hantera sina?


Vi ska vara både stolta och ansvarsfulla, genom att lyfta och utveckla de här förmågorna. De utgör så viktiga delar i din personliga intelligens.

/Jenny Åkerman

Hur fick jag fram de där fem sakerna som AI (ännu) inte kan? Frågade en chatbot, så klart, man får inte vara dum.