När man bokar föreläsare till sitt event så är det vanligt att man anlitar en talarförmedling men det händer allt oftare att man själv tar direktkontakt med talaren. Här kommer vi gå igenom några viktiga saker att tänka på när man ska boka talare. Bör man gå via en förmedling eller direkt via talaren?

Idag finns det åtskilliga tusen talare i Sverige och du har säkert stött få flera av dem i olika sammanhang. Hur väljer man då ut ”rätt” talare både för publik och sammanhang. Internet gör det idag möjligt att i de flesta fall ta kontakt med talaren direkt utan att gå via en talarförmedling. Man diskuterar då pris och övriga avtalspunkter direkt med talaren. Vissa talare har ett fast pris medan andra tar hänsyn till förberedelser, efterfrågan och resa med mera. Här listar vi några fördelar både med att anlita en förmedling men även om du väljer att själv boka direkt med föreläsaren. Professionella föreläsare idag är vana vid att boka direkt med kunden och brukar ha koll på vad som krävs för att föreläsningen ska bli lyckad och har oftast även ett färdigskrivet avtal.

Fördelar med en talarförmedling:

  • vägledning och hjälp med matchning om du inte själv är kunnig eller har tidigare erfarenhet av att boka föreläsare. Få hjälp med att förstå din organisations verkliga behov och vem som matchar gällande kunskap, personlighet, leverans och som passar för ändamålet.
  • Du får relevanta alternativ direkt och kan spara tid på att slippa leta. Förmedlingen har koll på vilka som är de mest aktuella föreläsarna just nu.
  • Få hjälp med praktiska detaljer kring eventet.
  • hjälp med att hitta en ersättare. Det är dock sällan som professionella föreläsare bokar av eller behöver ställa in en föreläsning men se till att ha detta som en punkt i avtalet om möjligt om du skulle boka direkt med föreläsaren.

Fördelar med att boka direkt med talaren:

  • Snabbare bokningsprocess med färre mellanhänder.
  • Billigare pris. Det kan i många fall gå att få ner priset på föreläsningen då talarförmedlingen tar en oftast ganska hög avgift för att förmedla uppdraget.
  • Enklare bokningsprocess där du direkt kan få svar av föreläsaren på dina frågor.
  • Mer insatt i själva utförande och innehåll då du från början har haft en närmare kontakt med talaren och likaså blir talaren mer insatt i vad du som kund vill ha.
  • Tillgång till komplett information om talaren och ofta även smakprovsvideo exempelvis. Talarförmedlingen kan ibland ha begränsad information om talaren.

.

Hoppas du blev lite klokare av detta och hittar den talare/föreläsare som är rätt för just ditt evenemang.

.

Boka föreläsare utan mellanhänder genom direktkontakt med föreläsaren eller via vår förmedling. Vi hjälper gärna till om du har frågor eller behöver hjälp med att hitta rätt föreläsare för ditt evenemang. Maila oss på info@curemo.se eller via vårt kontaktformulär. Vi svarar alltid samma dag eller inom 12 timmar.