Vad har alla dessa begrepp gemensamt? Jo, alla händer i bäckenbotten.

Det är många som tror att bäckenbotten är en enhet, en slags okänd muskel som på något diffust sätt påverkar kontinensen. Sanningen är att bäckenbotten består av 14 olika muskler som alla har separat uppgifter och som också kan vara olika strama, starka, välfungerande eller skadade.

De senaste åren har uppmärksamheten för förlossningsskador ökat lavinartat i Sverige, mycket tack vare modiga kvinnor som gått ut och berättat om sina skador och besvär. Vi har också framstående vårdgivare som drivit frågan i många år.

Jag är själv någonstans mitt emellan berättar Mia Fernando. När jag födde mitt första barn fick jag en stor förlossningsskada och det ändrade riktningen på mitt yrkesliv. Jag var redan då fysioterapeut men jag bestämde mig för att bli fysioterapeuten som kan ge svar och råd om just förlossningsskador. 10 år av yrkesutövande, bloggande och snart fem böcker senare är jag en av Sveriges främsta bäckenbottenexperter. Utöver detta har jag fördjupat mig även i annat som är besläktat – samlagssmärta, magmuskeldelningar, inkontinens, framfall och besvär med bäckenlederna under graviditet. 1 av 3 kvinnor är drabbade av urininkontinens och 50 % av alla gravida har besvär med bäcken eller ländrygg under graviditeten. Upp till var femte kvinna har ont av sex. Ändå är kunskapen ute i samhället om ”kvinnobesvär” mycket låg.

Jag brinner för att sprida kunskaper, råd och bot. Mycket lidande går att förebygga, lindra och behandla, men man måste ofta själv veta vilka frågor man ska ställa och vilka kunskaper man ska efterfråga. Jag är van att både vända mig till andra professionella och till allmänhet. Jag gillar frpgor som:

  • När och hur hjälper knipövningar?
  • Är det farligt att ha en magmuskeldelning?
  • Vad gör man om bäckensmärtan inte går över efter förlossningen?

Men jag är också intresserad av frågor där man zoomar ut lite mer.

  • Hur kan man anpassa arbetsplatser för att optimera för kvinnor i barnafödande åldrar?
  • Vilka besvär kan äldre kvinnor lida av, och hur tar man hänsyn till dem i ett större perspektiv?
  • Vilka förändringar efterfrågar kvinnor som drabbats av förlossningsskador?
  • Hur kan tränings-/friskvårdsbranschen bättre svara emot kvinnors behov? Varför innehåller fortfarande så många träningspass hopp, fast de flesta som tränar på gym är kvinnor som fött barn?

Utifrån min gedigna yrkeskunskap skräddarsyr jag innehåll på föreläsningar efter era önskemål. Jag har en bred kunskap om kvinnohälsa utifrån en rad olika aspekter och strävar alltid efter att ge vetenskapsbaserat innehåll.

 

Mia Fernando är föreläsare, utbildare och fysioterapeut med lång erfarenhet av att utbilda och behandla bäckenbottenproblematik som uppstått under eller efter förlossningen.