Fedrik Paulún ger några välvalda råd om hur du förbättrar figuren och tappar önskvärda kilon inför badsäsongen samtidigt som du får din kropp att må lite bättre.

Det börjar närma sig semester och sommar- och badkläder är ibland lite mer avslöjande än vad många är bekväma med. Var lugn, det finns dock sätt att bli av med ett antal kilon innan dess, och dessutom öka muskelmassan så att du ser mer tonad ut. Här kommer de tio viktigaste tipsen:

 1. Undvik det raffinerade sockret.

  Många äter det utan att tänka på det eftersom det så ofta ingår som dolt socker i maten. Många äter det också ytterst medvetet då de är vana vid att dagligen konsumera godis, läsk, kakor, glass etc, men det är enklare än du tror att helt skippa det. Är du en van sockerkonsument kan du räkna med att tappa 1-2 kilo innan semestern enbart genom att följa detta tips.

 2. Ät mer protein.

  Istället för en kycklingfile tar du en och en halv och istället för två kokta ägg på en dag äter du tre. Om du konsekvent äter mer protein på detta vis kommer det automatiskt leda till att du äter mindre fett och kolhydrater, och då protein är det mest mättande och fettförbrännande näringsämnet vi har leder detta till en snabb viktminskning.

 3. Ät massor av grönsaker.

  Du får gärna se till att minst hälften av all mat du äter består av grönsaker sett till vikten. Det kan vara råa, ugnsbakade, grillade, kokta, mjölksyrade eller mixade. Det viktiga är att du äter dem i stora mängder då de nästan är kalorifria men ändå bjuder på massor av näring i form av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Grönsaksätare är smalare än andra!

 4. Se till att varje måltid har en fiberkälla.

  Fibrer finns i fullkorn, baljväxter, fröer, nötter, grönsaker, frukt, rotfrukter, bär, svamp etc och mättar bra utan att bidra med kalorier. Dessutom fungerar många fibrer som prebiotika, dvs de gynnar tillväxten av nyttiga tarmbakterier, vilket faktiskt gör det lättare att gå ned i vikt.

 5. Krydda maten!

  Kanel, chilipeppar, svartpeppar, ingefära, senap, vitlök, gurkmeja och rosmarin är exempel på kryddor som på olika sätt kan hjälpa oss att gå ned i vikt. Det kan handla om att de ökar energiförbrukningen eller dämpar aptiten. De kan också balansera blodsockret vilket också är bra för hälsan.

 6. Drick kallt vatten regelbundet. 

  1,5-2,0 liter vatten är vad din kropp behöver dagligen för att hålla hälsan och upprätthålla fettförbränningen. Visste du att 0,5 liter kylskåpskallt vatten ökar din energiförbrukning med ca 20 kcal?

 7. Ät varm mat.

  Den mättar bättre än kall och gör det lättare att hålla vikten.

 8. Undvik buffér.

  Man äter alltid fler kalorier än man behöver när urvalet är stort. 

 9. Glöm inte att äta fett!

  Att undvika fett hämmar fettförbränningen och stimulerar aptiten. Välj dock fett från nötter, frön, kallpressat rapsolja, kallpressad olivolja, ekologiska mejeriprodukter, fet fisk, skaldjur och kokos i första hand. Dessa fetter är kända för att stimulera fettförbränningen mest och tenderar inte att lagras in så mycket som andra fetter.

 10. Ät ekologiskt.

  Av någon anledning visar forskningen att de som äter ekologiskt också väger mindre i genomsnitt. Det är lite oklart varför men det kan ha att göra med de bekämpningsmedelsrester som du slipper eller det faktum att ekologisk mat ofta innehåller mer näring, vilket gör att du blir mätt på mindre antal kalorier.

Om Fredrik Paulún 

NÄRINGSFYSIOLOG, FÖRFATTARE, DEBATTÖR, ENTREPRENÖR
Fredrik Paulún är en känd hälsoprofil och Sveriges mest kända näringsfysiolog. Likaså en mycket uppskattad och erfaren föreläsare. Han har skrivit ett 20-tal böcker kring ämnet näringslära som sålts i 1,5 miljoner exemplar i Sverige och internationellt. Han är också entreprenör och grundare av varumärket Paulúns som är ett av Sveriges ledande hälsovarumärken.
 

Boka föreläsare utan mellanhänder genom direktkontakt med föreläsaren eller via vår förmedling. Vi hjälper gärna till om du har frågor eller behöver hjälp med att boka föreläsare för ditt evenemang. Ring oss på0707 25 87 24/maila på info@curemo.se eller via vårt kontaktformulär. Vi svarar alltid samma dag.