Arbetsmiljöarbete är ett grundläggande behov hos företag och det kräver tid och planering för långsiktig framgång. Att medarbetarna trivs och kan utvecklas samtidigt som organisationen är frisk och kan fungera optimalt där man fattar rätt beslut, hanterar stress och tar väl hand om sina kunder. Lena Lehmann beskriver hur en bra arbetsmiljö ska kännas utifrån en tankelek.

.

Följ med på en tankelek om arbetsmiljö!

Till helgen är du bjuden på 2 kalas. Redan på tisdagen börjar du fundera på fredagskalaset och vad du skall ta på dig då. Vilka kommer vara där? Hur kommer det bli? Undra vem du kommer få sitta bredvid?

På fredagskvällen ringer du på dörren. Ingen öppnar – du går in själv. Redan i tamburen inser du att du valde fel kläder. Du går in i rummet där alla andra gäster står. Försöker ansluta till en klunga, men får inte riktigt plats. Ingen tar någon egentlig notis över dig. Det snackas högt och lågt och du funderar på hur du skall komma in i samtalet. Till slut kastar du dig in och känner direkt. Det där var fel sagt av mig jag skulle valt något annat ämne. Ingen reagerar eller ställer följdfrågor.

Vid middagen blir du placerad bredvid en person som berättar mycket om din egen värld och sitt eget liv, och du inser efter middagen att hen inte vet något om dig och din tillvaro.

När du går hem från fredagskalaset känner du dig inte helt väl tillmods och om du har sällskap med någon som varit på samma kalas finns det risk för att ni pratar illa om någon eller några av de övriga gästerna.

På lördagskvällen funderar du inte på din klädsel, du tar på dig något som du trivs bra, och känner dig fin i. Du ringer på dörren och värden öppnar med ett stort leende och säger: välkommen, så kul att du kunde komma. Vi blev så glada när du tacka ja. Kom med här så skall du få träffa de övriga gästerna. Du blir presenterad och välkomnad i gruppen. Samtalet som förs i klungan du blir inkluderad i har en god balans mellan att prata och lyssna. Du berättar något och får följdfrågor och intressanta reflektioner från de övriga gästerna.

Vid middagen blir du placerad bredvid en person som du har ett givande och intressant samtal med och de som sitter i närheten faller in i er diskussion. Du kanske bokar en lunch med någon av gästerna.

När du går hem från lördagskalaset känner du dig uppfylld och entusiastisk. Om du har sällskap med någon som varit på samma kalas pratar ni gott om någon eller några av de övriga gästerna.

Vilket kalas du helst vill gå på är ju en dum fråga. På samma sätt som på viket kalas du blev bra på att vara dig själv?

På lördagskalaset fanns en hög grad av psykologisk trygghet och säkerhet. Något som vi idag vet mycket om när det gäller våra arbetsplatser. Det är en viktig faktor i arbetsmiljön. Det psykologiska säkerhetsklimatet skapar förutsättningar för hälsa, produktivitet, kreativitet, lönsamhet, innovationer, hållbarhet …. Listan är lång. Detta är något vi kan prata mer om.

Lena Lehmann – Arbetshälsokonsult

Lena Lehmann

.

B.

Lena Lehmann är Arbetshälsokonsult och har lång erfarenhet av att utveckla hälsosamma arbetsplatser genomatt skapa rätt förutsättningar. Vilket i sin tur mynnar ut i fungerande relationer, bättre presterande medarbetare och en frisk arbetsplats. Hon erbjuder föreläsningar och utbildningar.

Boka föreläsning med Lena Lehmann.

Boka föreläsare utan mellanhänder genom direktkontakt med föreläsaren. Vi hjälper gärna till om du har frågor eller behöver hjälp med att hitta rätt föreläsare för ditt evenemang. Maila oss på info@curemo.se eller via vårt kontaktformulär. Vi svarar alltid inom 24 timmar.