Föreläsaren och hälsoinspiratören Stephan Wilson använder sig av en hälsodagbok då han är helt övertygad om att det finns stora hälsofördelar med att skriva dagbok. Dessutom boostar det motivationen. 

Att föra dagbok kan ju av många tyckas vara något man startar men som sedan efter ett tag glöms bort. Eller så tror man att man har koll och inte riktigt ser meningen med det. För andra kan det kanske tyckas som ännu ett måste till alla de måsten man redan har. Men det är varken tidskrävande eller särskilt jobbigt. Faktum är att studier visar på att det man skriver ner blir viktigare, lite som en djupare dimension. Visst kan väl det dåliga samvetet smyga sig på när men inte gjort något alls men sanningen är att man brukar komma på något att skriva eller så blir det som en ögonöppnare att det är så här jag tar hand om min kropp och knopp? 

De viktiga grundpelarna enligt Stephan är:

• träning
• mental träning
• sömn
• återhämtning
• kost

”För mig är hälsa synonymt med att man mår bra i både kropp och knopp att man känner sig frisk på det stora hela, att man upplever vardagen som meningsfull och är lycklig i alla fall majoriteten av årets dagar, berättar Stephan.

Idag är träning kombinerad med vardagsmotion en lika naturlig rutin för mig som att borsta tänderna. Numera är även mental träning en viktig del av min träning vilket kanske låter flummigt för de flesta. Faktum är att många kända idrottsstjärnor använder mental träning och visualiseringstekniker regelbundet. Sömnen är den viktigaste ingrediensen för att ge kroppen möjlighet till god återhämtning eftersom du reparerar dig själv när du sover.”

Vad gäller kosten så har Stephan en enkel filosofi att lägga till nyttigheter istället för att ta bort onyttigheter. Och sen finns det en till ingrediens när det gäller hälsa och det är motivationen. Enklast hittar motivationen genom att finna inspiration, lust och mening i det du gör och de mål du sätter. Så din första uppgift blir att sätta ett övergripande mål din stundande hälsoresa. Skriv ner det på första sidan med blyertspenna då det kan komma att ändras framöver. Stephans ena formulering lyder ”Jag vill vara en stark, frisk, pigg och glad motionär, pappa, kollega, vän och make – idag, imorgon och så lång tid som det bara går.”

Du får mer användning av en hälsodagbok om du använder den regelbundet men det gör inget om du plockar fram den då och då. Några klarar av större förändringar och andra tar gärna små steg i taget.

”Nyfikenheten är min största drivkraft. Från att ha noll koordination och stadga i kroppen känner jag mig idag starkare, friskare och piggare vid 40-plus än jag gjorde som 20-åring.”

Några konkreta råd:

1. Sätt en övergripande målbild (dit du vill att din hälsoresa ska ta dig)
2. Bryt ner den i delmål (ex vad för typ av träning behöver du och hur många gånger i veckan är rimligt att starta med?)
3. Därefter sätter du igång och dokumenterar din resa. Exempelvis träningspass utförda, hur du mår, koständringar, återhämtning, mental träning och om du varit sjuk eller slarvat med maten och träningen. Använd gärna en checklista för dessa så du får med helheten.
4. Summera veckovis och reflektera över dina insatser och vad du behöver göra annorlunda till nästa gång.

Det handlar inte om att vara bäst eller allt gå från noll till hundra utan det är din utvecklingspotential som står i centrum. Glöm inte att ge dig själv en klapp på axeln emellanåt när du gör en fin insats och var snäll mot dig själv.

Lycka till.