Genom att förstå och skaffa mer kunskap om vår analoga hjärna kan vi möta digitaliseringen och se vilka möjligheter som erbjuds, menar Författaren och föreläsaren Mike Florette. Han hävdar att vissa delar av hjärnan fortfarande är kvar på stenåldern och har inte utvecklats i takt med digitaliseringen. Det är som att tanka en Ferrari med ett vedträ – en omöjlig ekvation, säger Mike och skrattar. Han fortsätter att säga att om vi förstår det kan vi vara mer effektiva genom att inte ens försöka möta de digitala utmaningarna med reptilhjärnan.

.

Hjärnan är analog men vi jobbar digitalt

Hjärnan är som en supermaskin som hjälper oss att navigera i livet varje dag, om och om igen. Forskningen har visat att hjärnan ganska snabbt anpassar sig till våra nya situationer och den digitala verklighet som vi lever i. Men vissa delar i den så kallade ”reptilhjärnan” är inte lika snabba på att anpassa sig eftersom de är kopplade till instinkterna som rädsla, överlevnad och stressreaktioner och rädslor. Även det limbiska systemet, eller däggdjurshjärnan, som processar känslor kvar på stenåldern.

Mike menar att vi behöver lita lite mer på vår hjärna och även ta stunder av reflektion för att låta hjärnan vara ifred först då löser den problem åt oss på ett sätt vi inte kan tänka ut medvetet.  Hjärnan är analog och vill vara kreativ, vilket också ökar samarbeten, påverkar arbetsglädjen och kan skapa en kollektiv intelligens med positiva effekter. Vi behöver få in mer humor i arbetslivet det skulle påverka resultat och samarbeten i rätt riktning. Arbetsmiljöproblem som konflikter skulle mer eller mindre försvinna om ribban var högre gällande humor, kreativitet och samarbeten i arbetslivet, säger Mike. 

Sömnens påverkan på digitaliserande

Din inbyggda superkraft för välmående, kreativitet och effektivitet i ett hållbart arbetsliv stavas sömn säger Mike Florette som berättar att han själv lägger sig senast 22.00 alla dagar i veckan. Visst kan vissa tycka det låter som ett tråkigt liv och att man missar roliga saker, men den kreativitet och glädje det ger att ha en alert och vaken hjärna ger mångfalt tillbaka, säger han. Han menar att sömnen påverkar din arbetsglädje och var tredje person får inte den tillräckliga dosen med 8 timmars sömn per natt. Världshälsoorganisationen (WHO) har förklarat sömnbristen epidemisk i industrivärlden. Men ska vi ha ett hållbart arbetsliv med en snabb digitalisering så behöver vi ge ledare och medarbetare förutsättningar att både prestera och må bra, sömn är en förbisedd faktor.
Mike Florette menar att kan du få en god sömn är vinsterna enorma eftersom det stödjer hjärnfunktioner  som t ex: inlärningsförmåga, minnesförmåga samt förmåga att fatta logiska sammanhängande beslut. Dessutom laddar det om kretsarna i känslohjärnan (limbiska sytemet), reducerar stress och befrämjar psykisk hälsa. Mike avslutar med att säga att det inte finns en enda biologisk funktion som inte drar fördel av en god natts sömn.

.

Mike Florette
Mike Florette

Mike Florette, föreläsare, författare och utbildare inom hälsa. Mike är utbildad inom ledarskap, psykologi och retorik. Han har skrivit fem böcker tillsammans med Lisbet Duvringe varav de tre senaste: ”Psykopater i arbetslivet”, ”Kvinnliga psykopater” och ”Psykopater online” har fått stor uppmärksamhet i media. Han medverkar regelbundet i TV, radio, tidningar och poddar som expert i olika sammanhang. Mikes bakgrund från underhållningsbranschen (sång, musik, standup) gör hans föreläsningar underhållande, roliga och samtidigt fast förankrade i den senaste vetenskapen.

Boka föreläsare utan mellanhänder genom direktkontakt med föreläsaren eller via vår förmedling. Vi hjälper gärna till om du har frågor eller behöver hjälp med att boka föreläsare för ditt evenemang. Maila oss på info@curemo.se eller via vårt kontaktformulär. Vi svarar alltid inom 24 timmar.