Författare: Eva Hauge

Min inre röst heter Bob. Han är the drunk homeless guy that lives in your brain sometimes. Det var med den förklaringen jag lärde känna honom under en utbildning. Jag hade hört honom mumla saker hela mitt liv, men jag hade aldrig tänkt på att ge honom ett namn.

Bob är den inre rösten vi alla hör. Bob berättar för dig hur saker minsann är. ”Så här är det, absolut, helt klart är det så. Tro inget annat!” Åtminstone är det så han framställer det. Bob påminner också om de tusen saker du borde få gjort, helst nyss, medan du försöker koncentrera dig på den sak du egentligen håller på med.

Bob har svart bälte i älta, ånger och oro. Vi kommer snart tillbaka till honom, men först två tankeövningar.

Tänk dig en rosa elefant med huggtänder och rabiesskum rinnande ur munnen. Ser du den? Oavsett hur stora huggtänderna är blir du inte rädd för elefanten, för du vet att det bara är en tanke. Det finns inga sådana djur på riktigt.

Tänk dig nu att du ska på ett möte och att det kommer gå åt helvete. Du kommer att bli utskrattad och idiotförklarad.

Precis som med elefanten är möteskatastrofen bara en tanke, men du upplever det antagligen inte så. Medan du rycker på axlarna åt den dreglande fantasielefanten tar du det kommande mötets gigantiska misslyckande på allvar. Du blir alltså rädd för att misslyckas innan du ens har haft mötet.

Vad har Bob med detta – och stress – att göra? Svaret är att du består av en observatör och en recensent.

Observatören är den som ser saker som de faktiskt är. Du ser stolen intill dig. Du kollar ut genom fönstret och vet nu hur vädret är. Du tittar i kalendern och ser att mötet är klockan två.

Sedan har du recensenten, vilket är kategorin Bob tillhör. Alltså den inre rösten som påstår att den vet sanningen. Det är din egen version av Bob som berättar att mötet kommer att gå åt skogen. Att du inte duger. Att du borde än det ena och än det andra. Att du inte kommer hinna. Att du inte räcker till. Att du inte bara kommer att klanta till det på mötet utan att det i sin tur leder till att du förlorar jobbet. Ungefär så.

Bobs enda läge är stön, suckar och klagomål – och han är toppenduktig på att blåsa upp luftslott. Därför är Bob opålitlig. Han skulle aldrig känna igen ett mästerverk, utan jobbar utifrån rädsla. Och rädda människor säger nej, för säkerhets skull.

Bob in action

När jag får frågan att skriva en artikel tackar jag såklart ja direkt. Jag älskar att dela med mig av kunskap. Så jag slår mig ner vid datorn, knackar fram några smarta meningar om stress … och sedan hör jag ett ”Tjooohoooo!” i huvudet. Fyllot Bob har precis vaknat.

”Jaha, du tänkte skriva det där. Hm, intressant. Du vet om att artikeln är tänkt att visa hur klok du är, så att folk vill köpa dina föreläsningar och utbildningar. Eller har du glömt det?”

Jag vet att det är Bob som pratar och att jag inte behöver ta det på allvar. Ändå pågår det. Bob härjar i huvudet och sparkar på allt han hittar. Snart slutar jag skriva och hittar istället något annat på att-göra-listan som känns mindre jobbigt.

Det går en tid.
När Suzanne på Curemo frågar hur det går med artikeln svarar jag saker som att den snart är klar,

eller att det bara är lite mycket annat just nu.

Veckor blir månader. Ibland smyger jag fram datorn för att få till den där texten ändå, men det går inte många minuter innan fyllot vaknar, stönar och lägger sig i. Resultatet blir stress, prokrastinering och självkritik – levererade som ett Kinderägg, med vänliga hälsningar från Bob.

Som hämnd beslutar jag mig för att skriva den här texten. Jag får fram ett första utkast som faktiskt är rätt hyggligt. Då kommer Bob med förslaget att jag borde spana in andra Curemo- artiklar, för att få inspiration – eller som han uttrycker det: ”För att inte göra bort mig.”

Bob nästan dog av lycka. Jag och Bob ser det ena efter andra perfekta exemplet, där författaren lyckats ta upp ett problem, presentera en lösning och dessutom på vägen förklara hur briljant den är. Bob tar fram popcornen och börjar frossa.

Medan han segerdansar gör jag ett sista försök med texten. För visst borde det väl finnas sätt att kväva våra Bob:ar?

Tysta din inre kritiker

En av de vanligaste frågorna jag får på föreläsningar är just: ”Hur får jag tyst på Bob?”. Fast det brukar låta: ”Hur kan jag styra mina tankar?” Svaret är att du faktiskt inte kan styra dina tankar. Men visst finns det saker du kan göra.

Det här är vad jag rekommenderar, och som jag själv tränar vidare på.

  •   Lär dig känna igen Bob-rösten (till skillnad från observatören)
  •   Bli klar över att den ständigt närvarande pessimisten i huvudet inte har koll på läget
  •   Undvik konferenser med Bob, för de kommer inte att bidra till något vettigt
  •   Berätta om din Bob för någon du litar på (spöken tål inte ljus)
  •   Bildgoogla drunk insane not trustworthy (eller liknande) och välj en bild som kan påminna dig om att inte ta Bob på så stort allvar. Skriv ut och sätt upp!
  • Sluta döma dig själv för att du inte lyckas tysta Bob (dömandet är också Bob)
  • Hjälp andra när du ser att de är i Bob-läge (ofta är det lättare att se det hos andra än dig själv)

Du kan inte hindra Bob från att dyka upp. Däremot behöver du inte ge honom en mikrofon, spotlights och din fulla uppmärksamhet. Låta honom gå i bakgrunden, som en radio ingen bryr sig om.

Ett extra tips på vägen: Prova att sätta en skarp deadline för sådant du behöver göra, men där du lätt hamnar i Bob-läge. Ett exempel på det kan vara: ”Innan kl 15 ska jag ha gjort XYZ”. Tidspress tenderar nämligen att försätta Bob ur spel.

Så tack, Suzanne för att du jagade på mig. Igen. Nu lovar jag mig själv att aldrig någonsin ta på mig att skriva en sådan här text igen. Vad det betyder är detta: Nästa gång du ber mig att skriva något, ge mig en deadline på tjugo minuter är du snäll.

Föreläsaren Eva Hauge har jobbat som konsult i snart 30 år och föreläser om mentalt välmående som är grunden för bra resultat både för individer och företag. Kundnöjdhet har länge varit hennes expertområde där områden som arbetsglädje, personlig utveckling och stress är nyckelfaktorer för att uppnå goda resultat. Du kan lösa mer om Eva och boka hennes föreläsningar här

Curemo erbjuder föreläsare för allt inom hälsa och prestation.