Enkla metoder som fungerar för oss alla

Dr Annika Sörensen har arbetat merparten av sitt yrkesliv som allmänläkare på vårdcentral. Där träffar man otaliga patienter med stressrelaterade åkommor. Ja, upp till 80 % av alla besök kan härledas till livsstil. Det blir tydligt att vi söker quick fix till det mesta. Dels för att vi har ont om tid i vårt nya 24/7 samhäller och dels för att vi inte fått lära oss lyssna inåt, ta reda på våra egna förmågor och styrkorVi behöver komma tillbaka till basen av livet.

Här är Dr Annika´s betraktelse över vårt behov av dessa snabba lösningar och om en enkel strategi att börja resan mot mindre stress i (arbets)livet.

När stressen knackar på din dörr så vill du slå tillbaka med en knock out, eller hur!

Du börjar genast leta i din telefon Visst köpte jag en app som skulle hjälpa mig i sådana här stunder tänker du. Men var är den? Ikonen var grön minns jag. löjligt  den skulle ju hjälpa mig

Eller så letar du i väskan efter den där tabletten som skulle verka lugnande. I affären sa de att du kan ta upp till 3 om dagen, om det behövs. Och nu börjar du bli helt skakis för att du inte hittar den. Och så minns du  den ligger i din andra väska. Varför finns den alltid i den andra väskan?

Ahh, jag ser en bar, jag poppar in och tar mig en drink. Ta en stor, jag behöver det nu Ahhh, så gott, nu kan jag slappna av, känns ända upp i huvudetMen oj, vad var det egentligen jag höll på med?

.

Vad är det som håller på att hända? Varför får jag ingen hjälp när jag behöver det? När stressen ideligen jagar mig. Och jag som lagt ner så mycket pengar på alla dessa grejer. Säljarna säger alltid Det här är vad du behöver, det kommer att hjälpa dig. Jag har sålt hundratals, nej tusentals och alla är så nöjdaJa, jag är säker på att han är nöjd med alla pengar han fått av alla oss stressade och utarbetade människor.

Känner du igen dig? Jag är säker på att alla känner igen minst ett av dessa scenarier, kanske allihop.

Det handlar om saker att hålla reda på och var finns de när du behöver dem? Och det kan vara nog så stressande. De kostar också pengar, ibland stora summor och du har säkert provat flera alternativ utan egentligt resultat. Trots alla löften att du bara behöver det här också, blablabla. Och stressen kommer tillbaka. Vad gör jag för fel? Behöver jag någon annan sak? tänker du uppgivet.

Frågar du mig så är svaret: Nej!

Jag pratar också om quick fixes mot stress, men min version består av dig, dina inre verktyg, sånt du alltid har med dig och som inte kostar ett öre extra. Eller säger man nuförtidekanske inte en krona extra? Hur kan det vara möjligt? Mina verktyg funkar till och med bättre ju mer du använder dem. För de är en del av din basala fysiologi. Och i fysiologi är regeln att övning ger färdighet.

Annikas egen historia

Låt mig berätta hur jag lärde mig detta. För många år sedan, jag var 34 år och skulle just ta min läkarexamen. Jag var på väg att blomma ut, börja göra stordåd och skulle rädda världen. Men istället slungades jag ut i det värsta tänkbara stresstest. Jag förlorade 2 kära människor i mitt liv inom loppet av en vecka. Först min bror som var 31 år och sedan vår förstfödda dotter, bara 10 veckor gammal. Båda genom svår sjukdom helt oberoende av varandra. Inom en vecka!

Jag var krossad, förtvivlad, kunde inte tänka klart och min historia kunde ha slutat här.

Men släkt och vänner drog upp mig ur det svarta hålet och jag förstod att jag måste ta bra hand om mig själv för att orka komma på fötter igen. Det var där och då jag insåg att vi har all kraft inom oss själva. Jag såg att jag kunde komma ur stressen utan alla de där prylarna. Vi behöver inte köpa något för att hålla oss friska och på banan.

..

Enkla välbeprövade metoder

Jag pratar om enkla saker som vår andning. Ta ett långt djupt andetag ända ner i magen och låt axlarna sjunka ner när du andas ut. Ta ett par andetag och du kan slappna av igen.

Jag pratar om att röra på kroppen. Ställ dig upp, skaka loss, sträck på dig, gå runt skrivbordet. Att röra på muskelerna ökar dina nervkontakter i hjärnan och du kan tänka klarare.

Jag pratar om mini-meditation. Att sakta upprepa ett positivt ord för dig själv hjälper din hjärna att koppla bort verkligheten ett kort ögonblick och dina problem känns mindre svåra.

Det kan vara något så enkelt som ett skratt eller leende  det är min favorit  för leendet producerar må-bra-hormoner i din hjärna och allt går då lättare.

Alla dessa förslag är enkla att göra och de är mycket effektiva i stundens stress, de finns alltid till hands och kostar inget. De funkar alla med samma mekanism genom att låta hjärnan tänka på något annat för ett ögonblick och genom den fysiska rörelsens förmåga att öka nervcellskontakterna. På så sätt verkar ditt problem bli lite mindre farligt och du hittar lättare lösningar på det som stressde dig från början

Men som du vet så kommer stressen tillbaka igen och igen. Gör du samma sak får du samma resultat! Om du vill ha ett annat resultat så får man göra förändringar.

.

Ett smart första steg till förändring är att göra dessa naturliga quick-fixar till ditt naturliga beteende. Som jag sa innan så ger övning färdighet och genom att öva andningen, att röra på sig, minimeditationen och leendet så blir de en del av ditt naturliga bettende. Du bildar nya spår i din hjärna som blir första standard att poppa upp när stressen kryper på dig. Och detta nya beteende blir ditt bästa vapen i den livslånga kampen mot stressen som knackar på din dörr.

Skulle inte det vara härligt? Du skulle inte bara må bättre, du behöver inte heller leta efter saker och ting som aldrig finns på plats när man behöver dem. Och du skulle spara en del pengar också!

.

LYCKA TILL!

.

Dr Annika

.

.

Vill du få mer spännande kunskap om stresshantering för dig och din chefsgrupp, din arbetsgrupp, för hela företaget så kontakta Dr Annika Sörensen.

Föreläsningarna / seminarierna /workshops passar bra till allt från kick off, frukost  lunch eller middagsmöten, till utbildningsdagar. Innehållet anpassas till tid och tillfällets art.

.

.

Boka föreläsare utan mellanhänder genom direktkontakt med föreläsaren. Vi hjälper gärna till om du har frågor eller behöver hjälp med att hitta rätt föreläsare för ditt evenemang. Maila oss på info@curemo.se eller via vårt kontaktformulär. Vi svarar alltid så fort vi kan.