Ditt personliga livshjul
Hur bra känns balansen i din tillvaro just nu? Händer det att det känns svårt att prioritera eller upplever du att allt inte riktigt får plats i tillvaron?Finns det vissa delar av livet som du inte är helt tillfreds med?
Ett verktyg som Johan Dahl använder är livshjulet som hjälper dig att få en bättre överblick över vad som är viktigast i ditt liv, vad som fungerar bäst, vad som bör åtgärdas samt vad du kan göra åt det för att skapa bättre balans. Ett bättre liv helt enkelt.
Du kanske känner det som att tiden inte räcker till ibland? Många upplever att jobbet slukar det mesta av den vakna tiden och att ekorrhjulet snurrar allt fortare. Oavsett om du just nu, i och med coronakrisen (nej, den här artikeln handlar inte om corona), har mer luft än vanligt i din kalender eller om det är extra högt tryck så kan det vara klokt att stanna upp och reflektera över hur livssituationen är i ett större perspektiv.
Den här övningen hjälper dig att se helheten samtidigt som den hjälper dig att bryta ner helheten i mindre delar för att sedan komma fram till vilka justeringar du vill göra för att få bättre balans i livet. Och du känner ju till talesättet ”en bild säger mer än tusen ord” så fram med papper och penna – här ska skapas bilder av ditt personliga livshjul!

1. Ta fram ett papper, minst A4, och rita en cirkel över hela pappret. Sätt rubriken ”Livshjulet” ovanför.
2. Dela in cirkeln i fyra lika stora tårtbitar.
3. Om du föreställer dig att cirkeln representerar hela ditt liv – vilka fyra underrubriker vill du sätta på de fyra delarna av ditt liv som tillsammans utgör helheten? I mitt eget livshjul har jag valt ”hälsa, relationer, ekonomi och karriär”. Du väljer såklart dina egna rubriker bara du känner att du verkligen får med alla aspekter av ditt liv. Skriv också exempel på vad varje tårtbit består av, eller vad du vill att den ska bestå av, för att den ska vara så bra och tillfredsställande som möjligt.
4. Skriv sedan siffran 0 i cirkelns centrum och siffran 10 längst ut på varje linje som delat upp cirkeln. Varje sådan linje utgör nu en skala från 0 till 10 där 0 får stå för ”värdelöst” och 10 för ”fantastiskt”.
5. Ta pennan och dra ett streck från 0:an (värdelöst) så långt upp på skalan som du tycker att läget är just nu. Är du halvnöjd med din hälsa just nu kanske en 5:a är en indikation på din hälsostatus? Är du i ditt livs form kanske en 10:a är rätt värde?
6. Fyll sedan upp hela tårtbiten till den valda nivån så att fältet mellan 0 och 5 blir skuggat eller färgat (kan bli ännu mer effektfullt om du använder färgpennor).
7. När du gjort så med alla fyra fälten är det dags att reflektera. Hur ser balansen ut? Hur känns det när du ser nuläget i ditt liv på det här sättet? Vad tänker du?
8. Välj därefter ut den tårtbit som skulle göra störst, positiv skillnad om du höjde värdet på den. Fundera på vad det skulle innebära för helheten om du gick från exempelvis ”hälsa 5” till ”hälsa 8” eller varför inte hela vägen till en 10:a?
9. Skriv sedan ner insatser du kan göra som skulle öka värdet på den valda tårtbiten? Du kan med fördel dela upp svaren i ”steg och enstaka åtgärder” samt ”vanor och rutiner”. Om vi fortsätter att använda hälsa som exempel kanske det kan bli så här:

10. Bestäm en tidpunkt då du följer upp effekterna och gör om övningen.
Fördjupning
Gör en ny cirkel för den valda tårtbiten och följ stegen ovan. Om du valde ”hälsa” som utvecklingsområde skulle ditt nya hjul kunna vara ”hälsohjulet” och de fyra tårtbitarna ”fysisk hälsa, mental hälsa, friluftsliv och personlig utveckling”.
Lycka till!
Om Johan Dahl
Föreläsare, författare och förbättrare inom ledarskap, försäljning, professionell och personlig utveckling.
Boka föreläsare utan mellanhänder genom direktkontakt med föreläsaren. Vi hjälper gärna till om du har frågor eller behöver hjälp med att hitta rätt föreläsare för ditt evenemang. Maila oss på info@curemo.se eller via vårt kontaktformulär. Vi svarar alltid inom 24 timmar.
Populära inlägg
Boosta ditt Immunförsvar enligt Paulún
Din Guide till Livestreaming och Online events
Vad är en workshop och när lämpar den sig bäst som arbetsmetod?
Vad är en bra arbetsmiljö och hur ska den kännas?
KONTAKTA OSS
Vi hjälper dig hitta rätt föreläsare för ditt event.