Att leva med Parkinson

Ja vad händer när livet tar en annan väg. Till exempel om man drabbas av en kronisk sjukdom, precis som jag, Charlotte Elgh, gjorde vid 42 års ålder då jag fick diagnosen Parkinson och var mitt i livet. Att dessutom vara kvinna gjorde att man ofta fick frågan ”är inte det en gubbsjukdom”. Barnen var i övre tonåren, och min man och jag såg fram emot att få tillbaka en del av vår egen tid tillsammans igen. Men istället blev det massa funderingar och frågor. Hur kommer livet nu att bli? Vad händer om 10 år, tänk om man blir arbetslös hur ska man då få ett nytt arbete?

Vid 44 års ålder fick jag diagnosen Polyneuropati. Hur många vet vad Polyneuropati är? Nä just det, ändå ökar andelen människor som får den diagnosen i Sverige.

Just okunskapen i samhället, på jobbet men även hemma gör att många stänger in sig och vill inte prata med någon när något livsomvälvande händer.

Vad kan jag göra åt det och vad vill jag göra? Jo jag kan föreläsa och dela med mig av min kunskap för att skapa trygghet och stabilitet. Både med egen erfarenhet, som anhörig och med erfarenheter av att arbeta med nyanlända

 

Att familjen är en viktig stöttepelare i denna situation är naturligt. Men lika viktigt är det att chefer och arbetskamrater ser, bemöter och vågar fråga om någon inte mår bra och att man som chef stöttar den enskilde i den utsträckning man kan. Vilket gör man kan fortsätta att bidra till samhället, fortsätta arbeta på företaget samt så bidrar men till en bättre hälsa och välmående för individen.

Många är rädda för det okända och att höra någon prata om något som skulle kunna drabba en själv gör att föreläsningen påverkar, men ger också hopp när man ser att det går att leva ett bra liv även om vägen blivit lite krokigare. Vilket också dessa ord som kommit efter föreläsningar visar;

-Intressant, inspirerande och tankeväckande

-Glad, positiv och lättsam lugn

Jag har Kraften att leva – mitt liv, här och nu. Att med stöd från familj, vänner och före detta arbetsgivare fått en annan mening i livet. Att med föreläsningar komma ut och berätta min resa för att få andra att fortsätta kämpa vilket ger mig energi och när man ser skillnaden det gör för som sagt kunskap ger trygghet och stabilitet.

Så våga fråga om du ser någon som mår dåligt, vad är det värsta som kan hända.

 

Parkinsons sjukdom är en neurologisk sjukdom som oftast drabbar personer över 55 år. I Sverige finns ungefär 20 000 personer som har sjukdomen. Något fler män än kvinnor får Parkinsons sjukdom, men i stort är könsfördelningen rätt jämn. Sjukdomen innebär att nervceller, som tillverkar signalsubstansen dopamin långsamt försvinner. Därmed minskar nivån av dopamin i hjärnan. Dopaminet är viktigt för att signalerna från olika delar av hjärnan ska nå varandra och när det blir för lite dopamin i hjärnan kan symtom som bl a skakningar i kroppen och långsamma rörelser uppträda. Symtomen förvärras ju fler dopaminproducerande nervceller som dör.

Polyneuropati är en sjukdom som säter sig i flera av kroppens nerver. Den börjar oftast i benens nerver och leder till att du gradvis får sämre känsel i fötterna och svårare att gå. Med tiden kan besvären förflytta sig uppåt längs underbenen. Även om man inte blir av med sjukdomen kan symtomen lindras med rätt behandling. Sjukdomen kan även ge besvär i händerna och på underarmarna. Det är dock mer ovanligt med symtom över knähöjd eller armbågshöjd. 

/ Charlotte Elgh

.

Boka föreläsare utan mellanhänder genom direktkontakt med föreläsaren. Vi hjälper gärna till om du har frågor eller behöver hjälp med att hitta rätt föreläsare för ditt evenemang. Maila oss på info@curemo.se eller via vårt kontaktformulär. Vi svarar alltid så fort vi kan.

Charlotte elgh - Curemo bildarkiv 2020