Vi hjälper gärna till att hitta & boka rätt föreläsare. Ring oss på 0707 25 87 24 alt. maila info@curemo.se Välkommen!

Christian BenedictKontakta

DR HUMANBIOLOGI, DOCENT I NEUROVETENSKAP, FORSKARE

Fotograf: Stefan Tell

Christian Benedict är en internationellt känd forskare inom ämnet sömn och sömnens betydelse för vår hälsa och prestation. Han leder idag ett forskningsteam på Uppsala Universitet med uppgift att utröna de negativa hälsoeffekter som drabbar personer som lider av sömnbrist. Han har erhållit flera vetenskapliga priser för sin forskning och skrivit två böcker i ämnet. Christian är en erfaren och duktig föreläsare som ofta medverkar vid internationella kongresser där han pratar om sin forskning och deltar ofta som expert inom ämnet i olika medier och TV-program.  Han är känd för att förmedla fakta och kunskap om sömn på ett pedagogiskt och underhållande sätt. 

 

 

Presentation

I en tid när vi är allt mer uppkopplade och sover allt sämre behövs en bättre förståelse för sömnens betydelse för både vår mentala förmåga som kroppens övriga funktioner. Det finns dock väldigt många så kallade experter som inte sällan uttalar sig felaktigt om sömn, hur sömnen blir bättre och vilka konsekvenser du kan få när du lider sömnbrist. Om du bokar Christian, som ledar en internationellt framgångsrik sömnforskargrupp vid Upppsala Universitet, säkerställer du att du får en kompetent och uppdaterad bild av vad vi vet om sömnens roll för hälsa, prestation och välmående.

Det är inte många som vet hur viktig sömnen är och vad bristfällig sömn kan orsaka på sikt. Hur kan vi uppnå en optimal sömn så att funktioner som vår kreativitet, vårt minne och vårt välmående stärks. Forskningen har idag kommit långt och kan besvara till exempel frågor som; hur vi påverkas av tillfälliga sömnbesvär både på lång och kort sikt. Vilka sjukdomar och symptom kan dålig sömn vara en bakomliggande orsak till? Hur kan sömnen hjälpa oss att prestera maximalt? Hur bryter vi ett destruktivt sömnmönster? Hur påverkas sömnen av vårt skärmberoende?

”Lider du till exempel av sötsug eller minskad motivation så är det i många fall kopplat till sömnen. Vi tappar vår kognitiva kontrollförmåga när vi inte sover tillräckligt bra.”

Christian har lång erfarenhet som föreläsare och är van att besvara de allra flesta frågor, allt från hur sömnen berör träning till hur den är kopplad till demens.

Som talare kan Christian vara personlig med exempel från sin egen verklighet som 4-barnpappa och från att själv ha lidit av sömnbrist. Han varvar fakta, vetenskap, egna historier med roliga inslag på sin charmiga tyska brytning. Åhörarna får ta del av konkreta råd och verktyg till hur vi kan underlätta och optimera vår egen sömn. Vilka myter finns det om sömn och vad säger den senaste forskningen? Han vill även poängtera att det inte finns en quick fix för alla när det gäller sömn utan ämnet är mer komplext än så där vi alla har individuella behov och omständigheter.

”Vi har alla olika sömnbehov som är medfödda och inte bara livsstilsrelaterade. Om du sover dåligt, är det möjligt att kompensera förlorad sömn med andra livsstilsfaktorer?.”

Christian kommer ursprungligen från Tyskland men har bott i Sverige under många år och synts regelbundet även i tyska medier.

Han har skrivit boken ”Sömn, sömn, sömn – Hur minne, immunförsvar, vikt, koncentration och dina känslor hör ihop med din sömn” som blivit mycket uppskattad av kritiker och läsare.

 

Förslag på innehåll i en föreläsning med Christian Benedict

24-timmarskoden: varför du bör schemalägga din hälsa

Att tänka på att nästan varje cell i vår kropp har en inbyggd klocka är verkligen fascinerande, speciellt med tanke på det enorma antalet celler vi har – cirka 30 biljoner! Men vad är det egentligen som dessa inre klockor gör? Tänk dig att de agerar som små schemaläggare, som berättar för varje cell vad den bör göra vid olika tidpunkter på dygnet. I sin föreläsning kommer Christian Benedict från Uppsala Universitet att dela med sig av sina insikter om hur denna inre klocka påverkar vår hälsa, vårt välmående och vår förmåga att prestera. Han kommer också att undersöka varför en rubbad dygnsrytm kan vara skadlig för vår hälsa och ge praktiska tips för att ta hand om vår dygnsrytm. Föreläsningen, med titeln ’24-timmarskoden: varför du bör schemalägga din hälsa’, kommer att belysa dessa viktiga ämnen och kan hjälpa åhörare att hitta sin optimala hälsorytm.

Exempel på vad du kan ta med dig efter en föreläsning med Christian
 • Du får lära dig allt om varför sömnen är så viktig för hälsa, prestation och framgång
 • Du får lära dig allt om sömnbovar
 • Du får lära dig varför mobiler pratar med din hjärna under nattsömnen
 • Du får lära dig hur sömn kan hjälpa dig att bli av med dina dåliga vanor
 • Du får lära dig varför, när man lider sömnbrist har kort stubin
 • Du får lära dig varför sömn i köket kan rädda din relation

"Betyg 4,6 av 5 möjliga. Mycket bra föreläsning där faktan är lätt att ta till sig Har hört honom förut men han är proffs. Det är en konst att kunna så mycket och kunna få ut kunskapen på ett så bra sätt. Superbra! Intressant och bra kommunikation med sin publik. Fenomenal. Inspirerande och gav mig verktyg att arbeta med elevers sovvanor."

- Camilla From (Projektledare), Kompetento - konferensen Elevhälsans medicinska insatser

Övrig Information

Pris: 20.000 - 25.000 kr

Förslag på innehåll:

24-timmarskoden: varför du bör schemalägga din hälsa
Sömnens betydelse för hälsa och prestation
Sömn och den digitala revolutionen
Sömn och sömnproblematik
Sömn - intressant fakta om sömn

Utgår från Uppsala

Svenska, Engelska, Tyska

Föreläser inom: Mental hälsa, Sömn


Kunskapsområden:
 • sömn
 • mental hälsa
 • prestation

Intresseanmälan för Christian Benedict

Skicka en kostnadsfri förfrågan direkt till föreläsaren.

Genom att skicka godkänner du våra användarvillkor

Fotograf: Stefan Tell

Övrig Information

Pris: 20.000 - 25.000 kr

Förslag på innehåll:

24-timmarskoden: varför du bör schemalägga din hälsa
Sömnens betydelse för hälsa och prestation
Sömn och den digitala revolutionen
Sömn och sömnproblematik
Sömn - intressant fakta om sömn

Utgår från Uppsala

Svenska, Engelska, Tyska

Föreläser inom: Mental hälsa, Sömn


Kunskapsområden:
 • sömn
 • mental hälsa
 • prestation
close

Tack för din förfrågan

Ditt meddelande har skickats. Föreläsaren kommer återkomma till dig så fort som möjligt med svar på dina frågor.