Vi hjälper gärna till att hitta & boka rätt föreläsare. Ring oss på 0707 25 87 24 alt. maila info@curemo.se Välkommen!
Henrik Persson´s föreläsningar om Trygg & Säker vård och omsorg, är på allvar. Det är också uppsluppet och roligt, men framför allt är det angeläget, fängslande och engagerande. Henrik brinner för ämnet att skapa en god vård och omsorg där personal, brukare / klienter och patienter arbetar tillsammans för att få en så gynnsam miljö som möjligt. Arbetet är i slutändan dessutom sådant att det ger verktyg att både förebygga och hantera utmanande beteende, hot och våld. Under resans gång skapar detta dessutom möjligheter till bättre dagar, mer utveckling och ibland t.o.m. utrymme för lite utmaningar. Både för personalen och dem som ska hjälpas och stöttas. Arbetet att få en trygg och säker miljö där vi minimerar utmanande beteende, hot och våld består av många delar och Henrik föreläser om dem alla. Eftersom både formatet och tiden sätter vissa begränsningar har han valt några rubriker han gärna föreläser kring. Hitta ett ämne som passar, eller önska just det ni behöver just nu. Bara formatet sätter gränserna.
”Utagerande, utmanande beteenden, hot och våld finns ofta i större eller mindre utsträckning med i miljöer där vi möter människor som har svårt med mentalisering och att hantera sina känslor. Vi behöver därför vara väl förberedda för att på bästa sätt kunna möta, bistå och hjälpa dom som inte klarar av detta själva. Kan vi minska eller helt förebygga dessa sätt att hantera sina känslor finns det så mycket att vinna, för alla inblandade. Både för personalen och dom vi är satta att hjälpa och stötta.”
”Jag lär ut hur vi genom god vård och omsorg lägger en grund som både förebygger och hanterar utmanande beteende, hot och våld. Vilket i sin tur skapar större trivsel på arbetsplatsen, bättre mående hos dem vi ska finnas där för och möjlighet att arbeta med och fokusera på vårt uppdrag. För att klara av hantera dessa situationer på bästa sätt behöver man bland annat ha rätt förväntan, bygga relationer och förtroende, vara tydlig och pålitlig, jobba enhetligt och tänka säkerhet. Att känna sig förberedd när en hotfull situation uppstår. ”
Hur lär vi oss i stället för att bara samla mer information?
Henriks modell bygger i grunden på att vi sitter ner en heldag och utifrån trappans tre nivåer tillsammans diskuterar igenom var ni i just er verksamhet befinner er, vart ni önskar vara samt hur ni ska nå dit.
Det går även bra att göra en halvdag eller kortare föreläsning där vi gr igenom delar av heldagskursen.
Det blir mycket repetition men förhoppningsvis även några nya insikter. Allt placerat i en pedagogiskt tydlig modell.
Trappan/pyramiden är ett verktyg för att beskriva arbetsmiljön i alla sina delar. Hur har vi det? Vad är önskvärt? Hur når vi dit?
Henrik utgår från de tre nivåerna i pyramiden och börjar i det fält som vi även lägger mest tid och störst vikt vid, det gröna.
Här finns det förebyggande arbete vi gör varje dag i en ambition att ha en bra och väl fungerande vardag som rymmer allt det vi förknippar med en bra dag och ett väl utfört arbete.
Vi går sedan över i den gula nivån där vi möter någon som är arg, upprörd besviken eller vad det kan vara och vi lär oss hur vi ska bemöta detta på ett sätt som gör att situationen inte eskalerar.
Till sist pratar vi om den röda nivån där vi möter hot och våld och där vi måste veta hur vi ska agera i en sådan situation.
Henrik pratar säkerhet, lite kring lagstiftning men framför allt, hur man på just er arbetsplats ska förbereda er så att ni förhoppningsvis inte kommer dit, men att ni också vet hur ni ska göra om det händer.
Till dagen finns också, om så önskas, en fysisk del där vi tränar några enkla tekniker för att undgå attacker av olika slag samt hur man kan säkra eller ta sig loss från olika grepp och fasthållningar.
Målen för kurs och föreläsning är desamma, att minimera risken för hot eller våld. Vi uppnår detta genom att utgå från triangelns tre fält för att klargöra var man befinner sig idag. Därefter utvecklar vi gemensamt platsspecifika metoder och terminologier som minimerar risken för hot eller våld.
Vi börjar här och nu och jobbar sedan framåt.
Att satsa på en heldag där chefer och arbetsledare tillsammans med personalen metodiskt går igenom den egna verksamheten och arbetssituationen, utifrån ett hot- och våldstema är väl investerad tid.
“Varför har jag inte gått den här kursen tidigare?”
– är en av de vanligaste kommentarerna som brukar komma vid kursdagens slut. Deltagarna uppskattar kursen då utbyte av kunskaper och erfarenheter sker i dialog. Genom gruppdynamiken får vi en större förståelse och respekt för varandra och våra olika kunskaper och erfarenheter. Alla kan bidra.
När vi diskuterar med varandra och öppet vågar dela både bra, mindre bra erfarenheter sker något speciellt, vi utvecklas och växer, både som individer och som organisation.
I kursen utgår vi ifrån hot- och våldspyramiden som är ett både enkelt och tydligt verktyg när vi ska analysera och forma verksamheten utifrån den verklighet ni lever i.
"Henrik är mycket kunnig, rolig och engagerande föreläsare. Han är också lyhörd för gruppen och får med sig alla på ett mycket positivt sätt."
"Henrik har stor kunskap som han förmedlar på ett bra sätt. Han kommer med bra förslag och exempel på hur man tex kan bemöta olika typer av beteende. Vi har även Henrik som handledare för personalen och där är han bra på att lyfta oss och ge bra feedback på det arbete vi gör."
"Sporrande föreläsning. Henrik är kunnig och fick ämnet att kännas så intressant."
"Henrik har en mycket bra röst och är engagerande vilket gör att man verkligen lyssnar och hänger med i det han säger. Jag brukar tröttna och tappa koncentrationen. Det gjorde jag inte idag."
Pris: 12.000 - 20.000 kr
Förslag på innehåll:
Utgår från Stockholm
Svenska, Engelska, Danska
Tidigare kunder:
Stockholms socialförvaltnings alla olika former av boenden, Aleris öppenpsykiatri, Uppsala Akademiska sjukhus rättspsykiatri, Stora Sköndal demensvård och LSS verksamheter, Saltå By LSS boenden och dagverksamhet, Mora Park LSS boende och specialskola m.fl.
Skicka en kostnadsfri förfrågan direkt till föreläsaren.
Ditt meddelande har skickats. Föreläsaren kommer återkomma till dig så fort som möjligt med svar på dina frågor.