Vi hjälper gärna till att hitta & boka rätt föreläsare. Ring oss på 0707 25 87 24 alt. maila info@curemo.se Välkommen!

Jonas ColtingKontakta

IDROTTSMAN, ENTREPRENÖR, FÖRFATTARE, DEBATTÖR
Jonas Colting


Jonas Colting har en bakgrund som proffsatlet och etablerat sig som en av de mest uppskattade och omtalade hälso- och livsstilsföreläsarna i Sverige. Utöver en imponerande medaljlista från bland annat triathlon och ÖTILLÖ så driver Jonas en uttalad folkhälsoagenda genom uppmärksammade texter, debattartiklar, podcast och sociala medier. Jonas har under 35 år testat gränserna för sin förmåga och har skaffat sig unika kunskaper och erfarenheter. Med en meritlista som inkluderar 18 års professionell idrott, två ultralånga äventyrssimningar, fyra böcker, en egen coachingverksamhet, en populär podd samt hundratals föreläsningar så är han svår att slå.

 

Presentation

En föreläsning med Jonas Colting inspirerar till att bli starkare och friskare som människa men framförallt till att leva ett lyckligare liv. Till hans 25-åriga bakgrund som elitidrottare hör sex VM- och EM medaljer i triathlon, tre segrar i ÖTILLÖ samt simningar mellan Stockholm – Göteborg och Gotland. Han är författare till fyra böcker om hur man lever ett hälsosammare liv och det går inte att ta miste på att han lever sitt budskap och lever som han lär.

”Jag visar hur alla individer får ut mer av sig själva och hur man maximerar sitt humankapital och därigenom skapar lyckligare och friskare individer och en bättre arbetsstyrka.”

Som föreläsare ger han ett trovärdigt och energiskt intryck där humor, allvar och provokation är viktiga ingredienser. Han upplevs som vältalig, argumentativ och tydlig men även frispråkig i sitt budskap. Mer än något annat är budskapet och föreläsningarna inspirerande då den tydligaste röda tråden är den gränslösa mänskliga potentialen.

Jonas började föreläsa redan 1996 och har genomfört ett flertal egna föreläsningsturnéer bland annat med ”Nakna Hälsan”, #coltingfood och ”Varken kul, roligt eller gott.” Han jobbar även som coach där han bland annat coachat i TV4´s ”Riktiga Karlar”.

Förutom föreläsningar erbjuder Jonas även kurser, workshops och är verksam som moderator.

Förslag på föreläsningar och workshops med Jonas Colting

Nakna Hälsan – huvudföreläsning

Stenåldersmänniska i en modern värld – om modern ohälsa orsakas av modern mat och modern livsstil, hur kan vi leva för att optimera hälsa

Bekväm med det obekväma – hur motstånd gör oss starkare och hur djupt behovet av motstånd är ristat i vårt DNA

Colting Food – en föreläsning om maten som formade människan under tre miljoner år och hur stark kontrasten är till modern mat.

WORKSHOPS

Nakna Löparen – löpteknik och löpglädje i teori och praktik

Simclinic – Jonas lär vem som helst att crawla på några timmar

Expanderband – träna enkelt, tillgängligt, effektivt och anpassat till din egna nivå

Stenåldersträning – träning, övningar, rörelser och fysisk lek i naturmiljö

Matlagning – laga enkel, supergod och exceptionellt nyttig mat under Jonas ledning

Triathlonskola – grundläggande teknik och metodik i de tre grenarna

Den Nakna Hälsan

Jonas grundföreläsning. Den handlar om synen på en avskalad, minimalistisk, grundläggande och ursprunglig kärna i det som skapar och stimulerar hälsa, vitalitet och lycka. Det är en syn på hälsa och livsstil utan den dimridå av köpt information som präglar det moderna livet. En dimridå som förvirrar och fördunklar vår medfödda intuition, och som gör att den moderna människan i flera avseenden är olyckligare och sjukare än alla generationer innan oss.
Föreläsningen bygger på boken från 2010 med samma namn.

Av allt det vi själva tycker att vi är så är vi mest av allt ett djur. Det mänskliga djuretEtt stenhårt primaldjur med nästintill outsinlig potential till uthållighet, styrka, vitalitet och funktionalitet. Ändå är vi idag den livsstilssjukaste och mest olyckliga generation människor som någonsin levt! Vi är det enda djuret som har glömt hur det ska leva.

Vi vet inte längre vad vi ska äta.

Vi vet inte längre hur vi ska röra på oss.

Vi vet inte längre hur vi ska vila.

Vi vet inte längre vad som är viktigt eller inte.

Vi vet inte längre vad som är bra och hälsosamt och vad som är farligt och dåligt.

Vi tycks ha förlorat vår livsviktiga självbevarelsedrift.

Vår bekvämlighet har blivit ohälsosamt obekväm.

Allt ”vi” tror att vi lärt oss under de senaste 50 åren verkar samtidigt ha inneburit att vi glömt de senaste 500000 årens självklarheter från att vara det mänskliga djuret. Vill du höra om hur man tar makten över sin egen hälsa? Hur man ger sig själv de bästa förutsättningarna för ett friskt och funktionellt åldrande? Hur man kan maximera sin prestation både fysiskt och mentalt? Då är det här kvällen där du får den osminkade och politiskt inkorrekta versionen som är Jonas Coltings signum! En föreläsning med information, med inspiration och med provokation. Det här är en föreläsning för de som lider av den kognitiva dissonansen från insikten att vi som kollektiv mår så dåligt trots att vi har det så bra.

Ur innehållet:

Vi är alla destillaten av alla de förfäder som kommit innan oss. De senaste exemplaren av miljoner års evolution och hundratusentals förfäders gener som passerats vidare från generation till generation. Och nu är vi här. 

Vår samtid har varit duktiga på att göra livet bekvämare. Och tryggare. Och i vår kollektiva strävan att göra livet än mer bekvämt och än mer tryggt så har det fått katastrofala konsekvenser för den moderna människan.

Vi är bekväma, sköra, dåligt mående både fysiskt och psykiskt och det enda djuret i jordens långa historia som GLÖMT HUR DE SKA LEVA!

Dagens mänskliga djur jobbar och lever inomhus, tränar minimalt, hyllar lättjan och äter processat skräp i tron att det är ”mat”. Vi är okoncentrerade och splittrade. Vi är sjuka och har ont i kroppen. Vi mår fysiskt och mentalt dåligt och förlitar oss på att medicin ska läka den sargade kroppen & själen som det moderna livet givit upphov till. Den moderna människan har det bäst av alla människor som kommit innan oss. Men vi mår absolut sämst. På alla plan. 

Den moderna människan är olycklig. Livet är obeskrivligt komplicerat för oss och vi tar inte hand om oss själva. Alltså, tar hand om oss själva PÅ RIKTIGT. Och om andra. De flesta av oss är mer oroliga för vad som skrivs och sägs på sociala medier än vad som sägs i vårt inre. Vad vår inre röst säger. Vad vår själ försöker säga. Ropa. Vad den ackumulerade instinkten av alla förfäders själar som vi bär inom oss. Det vi kallar intuition och som alla djur har mycket av.

Det här är en föreläsning för de som lider av den kognitiva dissonansen från insikten att vi som kollektiv mår så dåligt trots att vi har det så bra.

 

Ett bättre sätt att äta!

Den vill presentera alternativ, bredd och höjd inte bara i tanke och paradigm utan i det rent faktiska och praktiska. I vardagen. I livet.

Den här föreläsningen vill erbjuda en mat- & hälsofilosofi som bygger på helhet, sammanhang och långsiktighet. Så att bättre matval på sikt leder till bättre hälsa och välmående!

Mat, ätande och hur det påverkar oss är det centrala i föreläsningen men naturligtvis ges också en hel del utrymme åt hälsa i allmänhet och träning/rörelse i synnerhet. #coltingfood är en livsstilsföreläsning för och om alla våra muskler, både de fysiska och mentala!

Varken kul, roligt eller gott

Föreläsningen som ställer många av dagens ”sanningar” om hälsa och livsstil på ända. Framförallt är den en uppgörelse med den värdegrund som präglar vår samtid! I de snabba kickarnas tidevarv har vi fått en skev syn på begrepp som vanligt-ovanligt och normalt-onormalt och det märks i vår relation till mat, rörelse, stress, vila och de prioriteringar vi gör.
Framförallt är det en föreläsning som visar på alla människors inneboende potential, gränslöshet och de resurser som vi kan frigöra med rätt verktyg och långsiktighet.

 

DIGITAL FÖRELÄSNING

Bekväm med det obekväma

Grundtemat i föreläsningen är hur vi utvecklar vår mänskliga potential. Jonas pratar om sin resa inom idrotten från 1990 då han började med triathlon fram till idag. Enligt Jonas är inte livet bekvämt, och ska heller inte vara det. Inte heller ska vi ha jättekul hela tiden!

Är det kul att simma från Stockholm till Göteborg (2014) eller runt Gotland (2017)? NEJ! Men det är meningsfullt, värdeskapande, tillfredställande och skapar sammanhang. Han belyser vikten av livets motstånd och hur det gör oss starkare – hur vi växer genom motgångar och vilken potential vi har i oss för rörelse och livsglädje.

 

Jonas värdegrund och filosofi bakom sina föreläsningar:

 • det är helt ordinära människor som utför extraordinära prestationer
 • den mentala muskelns kraft är motorn till ”extraordinärt”
 • hälsa inte är en tävling
 • samhället lider av en sitta-på-rumpan-hets och inte av träningshets
 • fredagsfys innan fredagsmys
 • det meningsfulla motståndet
 • en tillfredsställande strävan
 • passivitet och inaktivitet är inte samma sak som vila och återhämtning
 • rörelse genererar rörelse
 • vår ovanliga mat gör oss ovanligt sjuka
 • hälsa handlar om att göra det bästa av det man har
 • vi ska inte ha vilodagar utan vilonätter
 • rörelse och aktivitet adderar inte stress utan reducerar den
 • det är stillasittandet vi ska reglera och varna för, inte motionen
 • funktion och innehåll är långt viktigare än yta och form
 • know-why är viktigare än know-how

"Jonas Colting föreläste på vår personaldag med tema Hälsa och det var mycket uppskattat. Föreläsningen väckte många tankar om hur vi lever i dagens samhälle och gav inspiration och ideérom hur vi enkelt kan förändra oss till att leva ett långt och hälsosamt liv. Rekommenderas varmt!"

- VD Friskahusgruppen

"En mycket inspirerande, engagerad och personlig föreläsning som gav avtryck. Jonas är helt enkelt en lysande föreläsare!"

-

Övrig Information

Pris: 15.000 - 30.000 kr

Förslag på innehåll:

Den Nakna Hälsan - Om synen på en avskalad, minimalistisk, grundläggande och ursprunglig kärna i det som skapar och stimulerar hälsa, vitalitet och lycka.
Ett bättre sätt att äta - Presenterar alternativ, bredd och höjd inte bara i tanke och paradigm utan i det rent faktiska och praktiska. I vardagen. I livet.
Varken kul, roligt eller gott - Föreläsningen som ställer många av dagens ”sanningar” om hälsa och livsstil på ända.
Bekväm med det obekväma - Grundtemat i föreläsningen är hur vi utvecklar vår mänskliga potential.

Utgår från Borås

Svenska, Engelska

Föreläser inom: Balans i livet, Kost, Livsstil, Motivation, Prestation, Träning

Mer information:


Kunskapsområden:
 • mänsklig potential
 • mentala muskler
 • uthållighet
 • optimal hälsa
 • livslång hälsa
 • kost & nutrition
 • matkultur
 • vikt
 • motivation
 • uppnå mål
 • livsstil

Intresseanmälan för Jonas Colting

Skicka en kostnadsfri förfrågan direkt till föreläsaren.

Genom att skicka godkänner du våra användarvillkor
Jonas Colting


Övrig Information

Pris: 15.000 - 30.000 kr

Förslag på innehåll:

Den Nakna Hälsan - Om synen på en avskalad, minimalistisk, grundläggande och ursprunglig kärna i det som skapar och stimulerar hälsa, vitalitet och lycka.
Ett bättre sätt att äta - Presenterar alternativ, bredd och höjd inte bara i tanke och paradigm utan i det rent faktiska och praktiska. I vardagen. I livet.
Varken kul, roligt eller gott - Föreläsningen som ställer många av dagens ”sanningar” om hälsa och livsstil på ända.
Bekväm med det obekväma - Grundtemat i föreläsningen är hur vi utvecklar vår mänskliga potential.

Utgår från Borås

Svenska, Engelska

Föreläser inom: Balans i livet, Kost, Livsstil, Motivation, Prestation, Träning

Mer information:


Kunskapsområden:
 • mänsklig potential
 • mentala muskler
 • uthållighet
 • optimal hälsa
 • livslång hälsa
 • kost & nutrition
 • matkultur
 • vikt
 • motivation
 • uppnå mål
 • livsstil
close

Tack för din förfrågan

Ditt meddelande har skickats. Föreläsaren kommer återkomma till dig så fort som möjligt med svar på dina frågor.