Katarina WilkKontakta

HÄLSO- OCH MEDICINJOURNALIST, FÖRFATTARE, GÄSTSKRIBENT

Fotograf: Magnus Ragnvid

Katarina Wilk är journalist och författaren bakom den omdiskuterade boken Perimenopower som beskriver tiden innan kvinnans menopause som många känner igen som förklimakteriet. Begreppet klimakteriet förvirrar, vilket enligt Katarina kan leda till felaktiga diagnoser som i sin tur kan leda till felaktiga sjukskrivningar. Boken är översatts till 7 språk. Ett betydande och högaktuellt ämne som i samhället fortfarande till stor del är tabubelagt att tala om trots starka kopplingar till utmattningssyndrom, depression och sjukskrivningar. Hur kan man som arbetsplats tillgodose behoven bland dessa kvinnor och underlätta för dem som genomgår denna fas i livet. Vad skulle företag ha att vinna på att bli mer anpassningsbara? Katarina redogör för den senaste forskningen inom ämnet och inspirerar genom sin egen historia och sina erfarenheter.

Läs blogginlägg med Katarina Wilk.

Presentation

Katarina blev själv feldiagnosticerad med utmattningsdepression när det i själva verket handlade om perimenopausen eller förklimakteriet som de flesta känner igen det som (en period i en kvinnas liv som kan börja redan 10-15 år innan hennes mens upphör). Det finns idag ett stort glapp i samhället och i vården kopplat till bristande kunskap och förståelse kring ämnet. Hon vill genom sina föreläsningar och sin bok sprida den viktiga kunskapen kring vad som händer hos kvinnan under denna period i hennes liv som hos vissa kan börja redan vid 35-års ålder. Ett ämne som i exempelvis England blivit en parlamentsfråga och fått står uppmärksamhet och spridning.

”Min breda kunskap inom detta får mina åhörare att gå stärkta därifrån  och även hoppfulla för att de inte känner att de är ensamma eller att de på något sätt håller på att bli galna, vilket är en vanlig tanke under denna period.”

Hennes föreläsningar har en medicinsk och vetenskaplig bas samtidigt som de grundar sig i hennes egen historia och erfarenheter. Hon går igenom vad som händer under den här perioden och hur man kan förhindra att det leder till felaktiga diagnoser och till sjukskrivningar. Hon vill hjälpa kvinnor men även öka kunskapen på deras arbeten om vad som händer i kroppen, ge insikt om att livsstilsförändringar kan hjälpa till och visa på att det finns behandlingar att tillgå. Många kvinnor drabbas av sömnlöshet, svettningar och humörsvängningar under den här perioden men även av flertalet andra symptom.

Katarina är påläst och inspirerande med en hög igenkänningsfaktor. Hennes åhörare får en aha-upplevelse och känner sig stärkta och hoppfulla efter att de lämnar föreläsningen. Som företag så får man insikten om hur man kan öka flexibiliteten och kunskapen på arbetsplatsen för att behålla och på bästa sett ta hand om dessa medarbetare och därmed göra arbetsplatsen hälsosammare och mer tillåtande.

”Menopausen påverkar hjärnan och kan leda till depressiva tillstånd som med enkla livsstilsförändringar och i förlängningen eventuellt östrogentillskott skulle kunna förändra kvinnors liv.”

Katarina har under större delen av hennes yrkessamma liv som journalist skrivit om hälsa och medicin. Med mer förståelse om vad som händer i en kvinnas kropp och själ under menopausen förstår man att i allra högsta grad att hennes arbetsförmåga kan påverkas. Man diskuterar utmattning och utbrändhet istället för vad det egentligen handlar om – hormoner.

”Jag vill bidra till att den här perioden får lite glamour över sig och det får den inte om vi inte gör en radikal förändring. Det är en superkraft att vara kvinna, men den superkraften är lite dold under den här perioden.”

Katarina skräddarsyr gärna sina föreläsningar efter kundens behov och önskemål och det går även bra att boka föreläsningarna digitalt och live-streamat.

Podcast ur Kvinnoliv med Katarina Wilk.

"Det märks att Katarina besitter en djup kunskap om hormonernas betydelse vad gäller en kvinnas mående och hon berättar på ett personligt och mycket inspirerande sätt om ett ämne där det idag finns ett kunskapsglapp. Hennes förmåga att få igång sin publik ledde till många intressanta frågor vilket gjorde hennes föreläsning till en mycket givande stund hos oss som vår personal verkligen uppskattade!"

- Lena Hjälmrud (Marknad- och kommunikationschef), Stora Sköndal

"Katarina har förmågan att få ett svårt ämne som man inte talar så mycket om att kännas lustfullt och spännande. Under hennes föreläsning blandar hon fakta med egna upplevelser vilket skapar hög igenkänning bland deltagarna och gör att det känns mycket professionellt och personligt. Man får med sig bra tips på vad man själv kan utforska och prova när man går in i den här fasen i livet för att på så vis må så bra som möjligt. Katarina sprider hopp, glädje och levererar sitt budskap proffsigt med värme och stort engagemang."

- Åsa Nyvall (VD), Regnsken

Övrig Information

Pris: 12.000 - 25.000 kr

Förslag på innehåll:

Sanningen om menopausen
Menopausen och hjärnan

Utgår från Stockholm

Svenska

Föreläser inom: Hälsotrender, Hormoner, Kvinnohälsa

Mer information:


Kunskapsområden:
  • kvinnohälsa
  • perimenopause/menopause/klimakteriet
  • hormoner och stress

Intresseanmälan för Katarina Wilk

Skicka en kostnadsfri förfrågan direkt till föreläsaren.

Genom att skicka godkänner du våra användarvillkor

Fotograf: Magnus Ragnvid

Övrig Information

Pris: 12.000 - 25.000 kr

Förslag på innehåll:

Sanningen om menopausen
Menopausen och hjärnan

Utgår från Stockholm

Svenska

Föreläser inom: Hälsotrender, Hormoner, Kvinnohälsa

Mer information:


Kunskapsområden:
  • kvinnohälsa
  • perimenopause/menopause/klimakteriet
  • hormoner och stress
close

Tack för din förfrågan

Ditt meddelande har skickats. Föreläsaren kommer återkomma till dig så fort som möjligt med svar på dina frågor.