Vi hjälper gärna till att hitta & boka rätt föreläsare. Ring oss på 0707 25 87 24 alt. maila info@curemo.se Välkommen!

Nina Gunke och Helene ArkhemKontakta

FD. SKÅDESPELARE, FÖRFATTARE
Nina Gunke

Fotograf: Andreas von Gregerfelt

Nina Gunke fick diagnosen Alzheimers sjukdom vid 64 års ålder. En av Sveriges mest folkkära skådespelerskor berättar tillsammans med skribenten Helene Arkhem om livet med diagnosen. Ett öppet och ärligt samtal om skam – och om processen att komma till acceptans.  Hon har medverkat i över 50 tv-serier och filmer, bland dem “Varuhuset”, “Skilda världar” och “Tomten är far till alla barnen”. Nina har även medverkat i många uppsättningar vid svenska teatrar. Hon är gift och har två vuxna döttrar och 2022 gav hon ut boken ”Innan jag glömmer” tillsammans med Helene Arkhem. Nina är idag ambassadör för Alzheimerfonden och fick nyligen ta emot ett stipendium från Drottningen för sitt mod att öppet berätta om livet med Alzheimer.

 

Presentation

Skådespelerskan Nina Gunke är bara 51 år när hon får problem med minnet. Hon glömmer repliker när hon står på scenen och vid filminspelningar. Tretton år senare får hon diagnosen Alzheimers sjukdom. En obotlig sjukdom som innebär att hjärnans nervceller förtvinar. Nina känner skam, blir deprimerad och isolerar sig.

”Jag står på scenen, Stadsteaterns stora scen. Det sitter 714 personer i publiken och det är dags för min monolog. Plötsligt är det blankt i mitt huvud. Helt blankt. Jag minns inte texten. Det är det värsta som kan hända en skådespelare.”

Efter ett år bestämmer sig Nina för att berätta öppet om sjukdomen. Hon vill ta bort skamstämpeln, vill försöka bromsa sjukdomen och få svar på varför just hon drabbades. Kan hennes livsstil, med mycket stress och lite sömn, vara orsaken?

I sin bok “Innan jag glömmer” berättar Nina Gunke öppet och personligt om sitt liv före och efter diagnosen Alzheimers sjukdom. En sjukdom som drabbar allt fler och som nu räknas som en folksjukdom.

Fotograf: Peter Jönsson

Nina berättar tillsammans med Helene Arkhem, journalist och författare, i samtalsformat om livet innan och efter diagnosen.

Helene har personligt engagemang och erfarenhet av Alzheimers sjukdom, hennes mamma Inger var en av de drabbade. Nina och Helene berättar om livet, relationer och grundfakta om sjukdomen. Önskar man fördjupa sig inom sjukdomen så kan Alzheimerfonden medverka under samtalet. Helene har skrivit ett flertal böcker med fokus inom hälsa och relationer och bland dem “Kärlekens språk” och “Stora bonusfamiljboken”. Helene har även gått HumaNovas utbildning till Diplomerad Samtalsterapeut samt Par- och relationsterapeut. Hon bor i Stockholm, är gift och har tre barn. Det blir ett känslosamt och personligt möte. Signerade böcker kan erbjudas.

”Det är bråttom nu, mitt minne suddas ut bit för bit. Jag vill berätta allt. Innan jag glömmer.”

"Jag var en av besökarna på HumaNovas författarkväll med Nina Gunke. Hade tidigare läst hennes och Helene Arkhems bok 'Innan jag glömmer', men att möta Nina IRL och höra henne själv berätta om livet med Alzheimer blev en ny upplevelse. Ett gripande vittnesmål från en skör och hårt drabbad medmänniska, men samtidigt också mycket modig som vågat ta steget att offentligt berätta om sin demenssjukdom. Mitt starkaste minne från denna kväll är när Nina berättade om dagen då hon valde att acceptera sjukdomen och samtidigt slutade skämmas. Acceptansen blev en befrielse för henne."

- Thorsten Sandberg

"Författarsamtalet jag lyssnade till var en känslomässig berg- och dalbana. Jag kastades från djup medkänsla till lättande skratt. Om och om igen. Ingen i åhörarskaran är oberörd. Alla har någon form av beröringspunkt; egen erfarenhet, en gammal förälder eller anhörig man är orolig för. Modiga Nina som vågar öppna upp och berätta, med en imponerande acceptans över sin situation. Och trygga Helene som stöttar där det behövs, både muntligt och mentalt. En väldigt fin allians. Och ett mycket viktigt budskap."

- Pia Blomberg (Samtalsterapeut)

"Det var ett samtal med mycket kärlek, glädje, skratt och tårar. Det var fint att få uppleva den värme som Nina utstrålar. Sjukdomen har fått ett vackert ansikte."

- Harriet Lundvall

"Nina och Helene möts i ett öppet och sårbart samtal utifrån boken "Innan jag glömmer". Båda har en fantastisk närvaro och förmåga att berätta om skrivprocessen och utmaningar i arbetet. Tack för att jag fick chans att möta er."

- Lisa Skoog (Kommunikatör), HumaNova.

Övrig Information

Pris: 20.000 - 40.000 kr

Förslag på innehåll:

Innan jag glömmer

Utgår från Stockholm

Svenska


Kunskapsområden:
  • diagnoser
  • alzheimers
  • relationer

Intresseanmälan för Nina Gunke och Helene Arkhem

Skicka en kostnadsfri förfrågan direkt till föreläsaren.

Genom att skicka godkänner du våra användarvillkor
Nina Gunke

Fotograf: Andreas von Gregerfelt

Övrig Information

Pris: 20.000 - 40.000 kr

Förslag på innehåll:

Innan jag glömmer

Utgår från Stockholm

Svenska


Kunskapsområden:
  • diagnoser
  • alzheimers
  • relationer
close

Tack för din förfrågan

Ditt meddelande har skickats. Föreläsaren kommer återkomma till dig så fort som möjligt med svar på dina frågor.