Vi hjälper gärna till att hitta & boka rätt föreläsare. Ring oss på 0707 25 87 24 alt. maila info@curemo.se Välkommen!

Peter StreijffertKontakta

FÖRFATTARE, KOCK, ODLARE
peter streijffert


Peter Streijffert, en passionerad förespråkare för det goda och hållbara livet, är känd för sitt engagemang inom områden som mat, vin och odling. Med en karriär som journalist inom tv och tidningar, har Peter under de senaste 15 åren vuxit till att bli en framstående författare, vinexpert och inspirerande föreläsare. Hans expertis sträcker sig över ämnen som vin, matkultur och hållbar odling. Han älskar att upptäcka smaker och se hur de bäst passar ihop. Han är en miljökämpe från Umeå som själv odlar det mesta av sin egen mat och gärna berättar om sina knep. Peter är även sommelier på Blacksta Vingård.

Presentation

Peter Streijffert odlar sin egen mat till stor del hemma, trots att han bor i Stockholm. Eftersom att många gärna vill odla på egen hand men inte har kunskapen kring hur, så har Peter skrivit en rad böcker på ämnet och håller med jämna mellanrum föreläsningar. Att dela med sig av sin kunskap är någonting som Peter mer än gärna gör. Peter håller workshops och föreläsningar i allt från vinprovningar till den nya komposttrenden bokashi. Hans avslappnade men äventyrliga förhållningssätt till livet är någonting som många inspireras av.

”Det finns absolut ingen begränsning för vad du kan odla. Rotsaker kanske inte är optimalt, men annars är det bara att testa sig fram.”

Peter har skrivit många böcker och flera av dem prisbelönta. Ett urval bland dem; ”Blomstermat”(2023), ”Bokashi – för en bättre jord” (2019), ”Odla i stan”, (2019) ”Vego & vin” (2017), ”Smak: Mat och vin – de bästa kombinationerna”, ”Odla för köket” och ”Matduellen – Hemlagat vinner”.

Med sitt energifyllda och glädjefulla tillvägagångssätt skapar han minnesvärda upplevelser genom vinprovningar, föreläsningar om odling och arrangemang av olika events. Utöver detta är han även en skapare av eget naturvin, tillverkat från noggrant utvalda bär, blommor, frukt och grönsaker. En konstnär på scen. Peter kan även beskrivas som lite av en karaktär med sin spralliga framtoning. Han spelar även gärna en låt eller två på sin ukulele om kunden så önskar.

”Anledningen till att vi slänger bort maten är inte att den är dålig, oätlig utan snarare att vi orkar inte ta rätt på maten längre. Hinner inte laga mat längre. Jag tror dessutom att alternativet inte är att laga mat ännu snabbare utan tvärtom att ägna mer tid i köket och laga mer mat. Mycket mer mat!” 

Peter som är sommelier på Blacksta vingård där han också gör sina egna naturviner, berättar om sina bästa tips och trix. Hur fungerar vildjäst? Hur länge ska det jäsa? Blir det goda viner av rödbeta eller grape? Peter har svaren! Han har utfört hundratals vinprovningar och matkurser och kan lotsa dig till smakupplevelser du inte visste fanns. På sina föreläsningar delar Peter ut ätbara blommor (som hans senast bok handlar om) och sina naturviner till publiken för att ge prov på olika smaker och dofter.

Föreläsningar med Peter Streiffert

Odla för klimatet

Att odla är en livsstil och ett sätt att förändra världen. En bit jord är allt man behöver. För den som har en trädgård är det enkelt, jorden finns och säkert också platsen. Men det kan räcka med en balkong, en fönsterbräda eller en liten plätt utanför terrassdörren – det går att odla överallt.

Genom att odla på rätt sätt gynnas klimatet och pollinerarna. Det här är en föreläsning som ger exempel och inspiration på smart odling som sker i samklang med naturen.

Vego & vin

Att kombinera vin med vegetarisk mat är en konst som som få behärskar.

I boken Vego & vin guidas du av Peter Streijffert som generöst delar med sig av tankar och erfarenheter kring vin, mat och grönsaksodling – och ger dig massor av spännande vegetariska recept på allt från alger till grillade desserter. Till alla recepten finns vintips.

Blomstermat

När vi hjälps åt att ta hand om vår planet kan stora saker hända. Det är i det lilla som allting börjar. Genom att odla på rätt sätt gynnas klimatet och pollinerarna. Mina föreläsningar inspirerar och ger exempel på smart odling som sker i samklang med naturen.

När jag föreläser eller håller workshops om klimatsmart odling så går jag igenom möjligheter för att kunna odla framgångsrikt och i harmoni med vår miljö. Att vi alla kan lära oss ta hand om de resurser vi har är något jag ständigt återkommer till och försöker uppmuntra.Blomstermatär en föreläsning som utgår ifrån boken med samma namn. Det är en inspirerande genomgång av vackra och välsmakande blommor som vi kan odla eller plocka och använda i vår matlagning.

Många fler blommor än du tror är ätbara och kan användas på allehanda sätt; som prydnad, ingrediens, garnering eller krydda. Vi äter ju inte bara med munnen utan också med ögonen så blommor kan göra underverk för upplevelsen av maten! Dessutom är de bra för våra pollinatörer. Under föreläsningen tipsar jag om mina favoritblommor och har med mig smakprover.

Upptäck naturens skafferi, odla de välsmakande blommorna och ge dig ut på jakt bland sommarängarna!

Odla i stan

Hjälp till att göra våra städer grönare och bli en klimatpositiv odlare. Det är lätt att komma igång, roligt, socialt och ger dig möjligheten att kunna skörda dina egna grönsaker.

Det här är en föreläsning där Peter tar avstamp i sin bok ”Odla i stan” och bjuder på insikter om stadsodling i smått och stort. Från hydroponisk odling på köksbänken eller underbara balkonger där du skördar dina grönsaker till hugelbäddar utanför huset.

Lär dig hur du tar hjälp av biokol och bokashikompostering när du odlar. Du får en genomgång av allt från planering, täckodling och permakultur till ny teknik, solceller, höstodling, gödsling och slutligen skörd.

Som bonus ges också olika tips på matlagning av skörden och vilka viner som lämpar sig bäst för grönsakerna. Högst troligtvis har Peter med sig sin ukulele för att även kunna sjunga om odling på begäran. Det är också möjligt att efter föreläsningen köpa boken ”Odla i stan” till specialpris.

Zero waste – Minska matsvinnet

En föreläsning för alla som känner att att de vill laga bättre, billigare och godare mat – samtidigt som de bidrar till att minska matsvinnet.

Förutom att ta upp utmaningen med matsvinn i ett större perspektiv ges många jordnära och konkreta tips på hur var och en av oss kan minska svinnet, kapa matkostnaderna och dessutom laga godare mat.

Det här är en aha-upplevelse där det blir tydligt hur små enkla förändringar i vardagen kan bidra till både en härligare tillvaro och en bättre global miljö.

Som bonus under föreläsningen har Peter med sig sin ukulele och några passande sånger.

Bokashi

Bokashi är det nya, smarta sättet att ta hand om matavfall. Mikroorganismer tar hand om allt organiskt avfall. Blandar du dessutom i biokol i hinken så blir processen luktfri och till och med klimatpositiv. Efter bara några veckor kan du gräva ner det och efter ytterligare ett par veckor har det blivit till näringsrik jord.

"Så satte då Peter igång med vad jag skulle vilja kalla en show snarare än en föreläsning. En livfull beskrivning om hur man ska våga kombinera vegetariska ingredienser i sin matlagning och dessutom tillsätta allehanda smaker, varvid kanske lakritspulver det mest intressanta. Och att sherry ska användas mycket. Han berättade om vinvärlden och dess framväxt på ett både roligt och lärorikt sätt. Han var en riktig entertainer, när han inte exploderade i spännande uttryck i konsten att skapa intressanta smaker till goda viner, lugnade han ner tempot med vacker visa till eget ackompanjemang till sin ukulele. När han dessutom med emfas besvarade frågan om hur mycket längre liv vi kunde räkna med om vi följer hans råd och recept: ”Minst tio år!” så avtackades han med rungande applåder och vädjan om en visa till med ukuleleackomanjemang."

-

Övrig Information

Pris: Enligt offert

Förslag på innehåll:

Odla för klimatet
Vego & Vin
Ät godare, billigare, hälsosammare och klimatsmartare! - en föreläsning om mat & vin, matsvinn, grönsaksodling och bokashikompostering
Odla i stan
Zero waste – Minska matsvinnet
Göra eget naturvin Av blommor, bär, frukt och grönsaker

Utgår från Stockholm

Svenska

Föreläser inom: Hållbarhet, Hållbarhet & hälsa, Kost, Matlagning, Odling


Kunskapsområden:
  • mat
  • vin
  • oding
  • leva hållbart

Intresseanmälan för Peter Streijffert

Skicka en kostnadsfri förfrågan direkt till föreläsaren.

Genom att skicka godkänner du våra användarvillkor
peter streijffert


Övrig Information

Pris: Enligt offert

Förslag på innehåll:

Odla för klimatet
Vego & Vin
Ät godare, billigare, hälsosammare och klimatsmartare! - en föreläsning om mat & vin, matsvinn, grönsaksodling och bokashikompostering
Odla i stan
Zero waste – Minska matsvinnet
Göra eget naturvin Av blommor, bär, frukt och grönsaker

Utgår från Stockholm

Svenska

Föreläser inom: Hållbarhet, Hållbarhet & hälsa, Kost, Matlagning, Odling


Kunskapsområden:
  • mat
  • vin
  • oding
  • leva hållbart
close

Tack för din förfrågan

Ditt meddelande har skickats. Föreläsaren kommer återkomma till dig så fort som möjligt med svar på dina frågor.